I den här bloggen får du följa med oss på vår spännande resa in i framtidens förskola. Ända från det första spadtaget tills vi tar det stora klivet in tillsammans med barnen.
Håbo kommuns bygge av den nya Junibacken som är på gång och beräknas vara klart i januari nästa år.
Mer information om bygget hittar du på habo.se/bygganyajunibacken

onsdag 26 mars 2014

Att ha brandövning

Eftersom barnen i vår verksamhet har varit med om en brand så påverkar det våra diskussioner kring just brandövning.
Det är väldigt viktigt att ha brandövning med barn på förskolan, men hur gör man. Hur ordnar vi en bra brandövning för de allra yngsta och hur kan vi göra med de äldre barnen?

Det har varit många tankar och ganska mycket diskussioner kring formen för brandövning.
Vi har en del barn som blir ledsna och rädda när vi pratar om branden, medans andra barn har kunnat bearbeta och lämnat det lite mer.
Det har gjort att vi tagit det lite lugnt med att ha brandövningar för att ge barnen tid, tid att tänka till, tid att leka brand och tid att få hjälp att hitta svar på alla frågor.

Så här ser skylten ut som hänger vid våra samlingsplatser.

Men nu känner vi att det är dags för alla att träna och därför har alla hus brandövning den här veckan.

Vi har en "brandgrupp" med en pedagog från varje hus representerad. Gruppen har arbetat fram brandkort som sitter i hallen och som hjälper personalen om vi behöver utrymma lokalen. På korten finns tydliga instruktioner vad som ska göras. Sedan håller vi på att göra "akutväskor" som ska hänga under korten och tas med ut till samlingsplatsen. I väskan ska det finnas bla. en brandfilt, västar till de vuxna, en först hjälpen väska och en ficklampa.
Så här ser våra akutväskor ut.

De äldre barnen har fått besöka brandstationen i Skokloster och den här veckan har vi pratat mycket brand visat brandvarnare, ritar bilder med brandmän och brandbilar och mycket mycket mer på alla avdelningar.

När vi haft vår brandövning ska vi utvärdera och prata om vad som fungerade bra och vad vi behöver förbättra. Så tränar vi igen i slutet av terminen.

Vi vill tacka de snälla brandmännen för att de visade oss brandstationen och brandbilen!

Lotta.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar